mandag 12. november 2012

Informasjon om landet


Papua Ny-Guinea er et land i Oseania som ligger vest i Stillehavet, det omfatter den østlige delen av øya Ny-Guinea og noen mindre øyer.
I dag tror man at øyene opprinnelig ble befolket av folk fra Asia, for 50 000 år siden, da det muligens ikke var noe hav som skilte dem. Øyene ble oppdaget i 1511, men de ble ikke besøkt før i perioden 1526-27 av den portugisiske oppdagelsesreisende Jorge de Meneses som antagelig var den første europeeren som besøkte øyene. Han kalte øyene Ilhas dos Papuas som betyr «øyene til de med krøllete hår».
Senere kalte spanske Inigo Ortix de Retses øyene for Ny Guinea fordi han mente at menneskene der var av samme folkegruppen som i Guinea i Afrika.
Den nordlige delen av øya har tidligere vært tysk koloni, mens den sørlige var britisk og senere australsk koloni frem til 1975. Papua Ny-Guinea fikk da full uavhengighet, og ble i 1995 medlem av FN.



I Papua Ny-Guinea er det mer enn tusen forskjellige kulturelle grupper, fordi det er så veldig mange mennesker der. Alle kulturene har sin form for kunst, klær dans, våpen, arkitektur og sang. De ulike kulturene har også forskjellige språk. Landet har over 820 språk, som står for 12 prosent av verdens totale antall språk.



Sport er veldig viktig for kulturen i Papua Ny-Guinea, og det er rugby leauge som er det som er favoritten. De har erstattet stammekrig med rugby, det er derfor det er så veldig stor lokal entusiasme for denne sporten. State of Origin er for de fleste i Papua Ny-Guinea årets høydepunkt, og noen ganger har det vært så stor begeistring at folk har blitt drept når State of Origin er, pga. slåsskamper.


Det er veldig stor del av folket som er analfabeter (folk som ikke kan lese og skrive). Dette gjelder spesielt kvinnene. Nesten all utdanningen blir gitt av kirkens institusjoner, det er 500 skoler og 6 universiteter i Papua Ny-Guinea.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar